Nieuws en persberichten

Zuid-Holland zet in op benutting van maritiem-industrieel erfgoed

3 november 2023

Tijdens de Erfgoed dag van de provincie Zuid Holland op 2 november 2023 stond het behoud en het benutten van maritiem-industrieel erfgoed prominent op de agenda.  Dat gaat bijvoorbeeld over havenkranen, schepen, scheepswerven en hellingbanen. In opdracht van de provincie werkt men aan de Technische Universiteit Delft onder leiding van prof. Wessel de Jonge aan een nadere inventarisatie en verkenning van de mogelijkheden. Martine van Lier van de Erfgoedkwartiermakers was een van de sprekers. En zij schreef een essay in het programmaboekje van de Erfgoeddag over maritiem-industriële erfgoedensembles. Het programmaboekje met essay is hier als pdf beschikbaar. 

Lees meer

Minister Jetten en Staatssecretaris Uslu in Loods M

2 november 2023

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) hebben maandag 9 oktober een bezoek gebracht aan Loods M in Maassluis. Aanleiding voor dit bezoek was de ondertekening van de nieuwe erfgoeddeal. De Rijksoverheid stimuleert hiermee dat erfgoed wordt ingezet voor de toekomst.

Lees meer

Start onderzoek naar verbetering financierbaarheid maritiem erfgoed

15 juli 2023

In opdracht van een aantal provincies zijn de Erfgoedkwartiermakers gestart met het onderzoeksproject “Kredietunie en coördinatie opgaven Maritiem Erfgoed” met als doel de volgende twee vragen te onderzoeken: - Wat is de haalbaarheid van de kredietunie en hoe is de financierbaarheid te verbeteren? - Wat is de meest gedragen structuur om op slagkrachtige wijze verdere invulling te geven aan de transitie die de sector toekomstbestendig maakt?

Lees meer

Maassluis koopt pand voor Maritiem Erfgoed en Living Lab

14 september 2022

De gemeente Maassluis koopt een pand aan de museale buitenhaven van de stad. De Govert van Wijnkade 44 in Maassluis wordt de locatie van het Living Lab voor Maritiem Erfgoed, een broedplaats voor samenwerking en verduurzaming van de historische schepen en haven. De Gemeenteraad Maassluis heeft dinsdagavond hiermee ingestemd.

Lees meer

Voor de boeg, maritiem erfgoed in Provincie Utrecht

15 juli 2022

De Erfgoedkwartiermakers hebben in opdracht van de Provincie Utrecht het maritiem erfgoed geïnventariseerd. Met dank aan gedeputeerde erfgoed Rob van Muilekom is op 15 juli 2022 de officiële presentatie van het boek Voor de boeg. Maritiem erfgoed in de provincie Utrecht gehouden in het Theehuys van Museumwerf Vreeswijk.___1__

Lees meer

Zeeuwse Groene Compagnie combineert vrachtdienst met ecotoerisme

13 oktober 2021

De Provincie Zeeland heeft op 13 oktober vastgesteld dat vijf aanvragen voor demonstratieprojecten uit de zesde ronde van de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling worden toegekend. Daarnaast heeft één haalbaarheidsonderzoek – voor de Zeeuwse Groene Compagnie van aanvrager Vrijbuiter Zeilen – een positief advies ontvangen. Vrijbuiter zeilen, de Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws, Hogeschool Zeeland (Kenniscentrum Kusttoerisme) en Erfgoedkwartiermakers Coöperatie ontvangen gezamenlijk € 46.162,- voor het project Zeeuwse Groene Compagnie. Met dat bedrag willen zij onderzoeken of een vloot van historische zeilschepen ecotoerisme kan aanjagen en tegelijk als vrachtdienst voor streekproducten kan fungeren. Tevens kan het een bijdrage leveren aan het duurzaam inrichten van korte voedselketens in Zeeland.

Lees meer

Maassluis gaat haven ontwikkelen met geld uit de Erfgoed Deal

6 oktober 2020

De gemeente Maassluis krijgt 650 duizend euro uit de Erfgoed Deal. Met dit geld gaat de gemeente de eerste stappen zetten uit het ‘10 jaren ontwikkelplan voor Maritiem Historisch Maassluis’. Het programma Erfgoed Deal van de Rijksoverheid stelt geld beschikbaar om erfgoed een zinvolle en zichtbare rol te geven in stedelijke ontwikkeling. Vandaag werd bekend dat de aanvraag van Maassluis is gehonoreerd. Plan voor historisch maritiem Maassluis

Lees meer