27 maart 2024

Circulaire en duurzame bruggen in Midden-Delfland

Een roadmap voor omgevingsbewuste oplossingen voor bruggen in Midden-Delfland – dat is het onderzoeksresultaat van een internationale groep studenten van de Universiteit Leiden. Tijdens hun Minor Sustainable Development onderzochten studenten van verschillende studierichtingen op verzoek van de Erfgoedkwartiermakers in het kader van Loods M hoe de bruggen in Midden-Delfland duurzamer en meer circulair kunnen worden. Met meer aandacht voor het circulair en duurzaam renoveren van bruggen of het vervangen van te lage bruggen (<1.5 m) komt het perspectief van slow tourism in Midden-Delfland dichterbij: met kleine duurzame bootjes kan het provinciaal beschermd landschap Midden-Delfland ook vanaf het water beleefd worden. Dat vergroot de betrokkenheid bij het landschap en het waterbewustzijn van bewoners en bezoekers van dit gebied.

 

De studenten onderzochten drie essentiële vragen: Welke materialen maken een brug circulair en duurzaam? Welke uitdagingen liggen er bij de bruggen in Midden-Delfland? Hoe kunnen de bestaande bruggen meer circulair worden?

 

De roadmap bevat een literatuuroverzicht, GIS-mapping en een materialenstroomanalyse. Daarmee kunnen overheden en gebiedspartners een omgevingsbewuste planning maken om de bruggen in Midden-Delfland op een meer circulaire en duurzame manier te renoveren of te vervangen. De roadmap is daarmee een voorbeeld van de duurzame ontwikkelingen die ontwikkeld kunnen worden in Loods M, samen met onderwijs, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De roadmap is hier te downloaden.

Meer nieuws van de Erfgoed Kwartiermakers