Zeeuwse Groene Compagnie

Zeeuwse Groene Compagnie, bestaande uit vijf historische zeilschepen, wil de eerste groene vloot van historische schepen zijn die wordt ingezet voor het duurzaam vervoeren van streekproducten. Toeristen en onderwijsgroepen kunnen meevaren en helpen. Zeiltjalk Vrijbuiter is het voorbeeldschip van de Zeeuwse Groene Compagnie.

De schepen die onder de vlag ‘Bruine Vloot’ varen zijn van oorsprong commerciële vrachtschepen die puur en alleen op wind werden voortgedreven. De klassieke schepen werden ontdekt voor inzet op de toeristische markt en de schepen werden voorzien van een veelal 2de hands dieselmotor, afgedankt uit vrachtwagens en tractoren. Gebruik van oude verbrandingsmotoren kan niet meer en past niet bij de waardepropositie van de klassieke schepen. Elektrificatie van de schepen zal ervoor zorgen dat de ‘groene’ natuurvriendelijke manier van voortbewegen overeind blijft (wind en zelfopgewekte stroom) en de schepen voor de komende 20-30 jaar kunnen blijven varen.

Technisch onderzoek o.a. in samenwerking met het Zeeuwse bedrijf Padmos Industry & Marine hebben geleid tot de goedkeuring van certificeringsbureau NBKB voor de ombouw van de Vrijbuiter als eerste schip van de Zeeuwse Groene Compagnie. Vervolgstappen zijn het ontwikkelen van een demonstratieproject, het professionaliseren en uitbouwen van Zeeuwse Groene Compagnie, ontwikkelen van een coöperatie voor de samenwerking, ontwikkelen van een businessplan, het organiseren van cofinanciering, het opzetten van gestandaardiseerde aanmeerplekken in Schouwen Duivenland en Tholen in samenwerking met de provincie.

Meer projecten van de Erfgoed Kwartiermakers